Discrete levering en verpakking
Gratis verzending boven €45
  • Discrete levering en verpakking
  • Gratis verzending boven €45
Een vrouw badend in rozenblaadjes omringd door rozenEen vrouw badend in rozenblaadjes omringd door rozen
Gidsen
Content Specialist
Laatste upate:28/06/2024

Houd alles fris daar beneden: de ultieme gids voor intieme hygiëne

Inhoudsopgave

Intieme hygiëne: we denken dat we het allemaal wel weten, maar misschien zouden we er wat vaker serieus over moeten praten.

Het lijkt misschien allemaal een kwestie van gezond verstand, maar er valt altijd wel iets nieuws te leren over hoe je het daar beneden schoon en fris kunt houden.

Daarom nemen we jou graag stap voor stap mee op een leerzame tocht met tips en wetenswaardigheden zodat jij je steeds schoon en zelfverzekerd kunt voelen.

De basics: houd alles schoon

Om te beginnen zetten we graag even alles op een rij. Intieme hygiëne begint met regelmatig wassen. Maar, ho, stop! Voordat je die mooie zeep met bloemengeur pakt, moeten we het daar even over hebben.

De zelfreinigende superkracht van de vagina

Wist je dat de vagina zelfreinigend is?

De vagina heeft een delicate pH-balans; hierdoor wordt een omgeving gecreëerd waarin goede bacteriën gedijen en slechte bacteriën geen kans krijgen. Maar de vulva maakt geen deel uit van dit zelfreinigende team en verdient wel wat extra aandacht.

Om de vulva goed schoon te maken, spreid je de schaamlippen en reinig je voorzichtig rond de plooien. En vergeet vooral de ster van de show niet: je clitoris. Als je de clitoris reinigt, vooral als deze een kapje heeft, beweeg dan voorzichtig het kapje om eronder schoon te maken.

Door de buitenkant schoon te houden en de natuurlijke inwendige pH-balans te respecteren, zorg je ervoor dat alles daar beneden gelukkig en gezond blijft.

De magie van de pH-balans

Over pH-balans gesproken, wat is daar zo belangrijk aan? Nou, de vagina heeft van nature een pH-waarde die licht zuur is, rond de 3,8 tot 4,5.

Deze zuurgraad helpt de slechte bacteriën op afstand te houden. Het gebruik van agressieve zeep kan dit evenwicht verstoren, en dat kan tot irritatie of infecties leiden.

Dus als je weer eens een product voor je intieme wasbeurten koopt, ga dan op zoek naar dermatologisch geteste producten met labels die de pH-balans benadrukken.

Goed afvegen: door van voor naar achter te vegen blijf je op het juiste pad!

Het lijkt misschien basaal, maar het is cruciaal dat je op de juiste manier je billen afveegt.

Veeg altijd van voor naar achter. Door van voor naar achter te vegen, wordt voorkomen dat bacteriën van de anus naar de vagina worden overgebracht. Hierdoor neemt de kans op infecties af.

Houd wat vochtige doekjes op voorraad voor als je eens wat extra frisheid nodig hebt.

Braziliaans, getrimd of natuurlijk?

3 vrouwen naast elkaar met verschillende 'kapsels' en een roos

Laten we een impopulaire mythe de wereld uit helpen: voor de hygiëne hoef je niet alles af te scheren of te harsen. Je schaamhaar is niet vies. Feitelijk heeft schaamhaar een doel: het vormt een soort barrière tegen wrijving en infecties.

Hoe dan ook, het is een persoonlijke keuze. En of je nu een Braziliaanse stijl, bikinilijn, of een volle bos kiest, alles is OK, zolang je je schaamstreek maar schoon houdt.

Alsje trimt of scheert, vergeet dan niet om schoon en scherp gereedschap te gebruiken, zoals een scheermes, om sneetjes en wondjes te voorkomen.

Scheercrèmes of gels kunnen voor een glad glijvlak zorgen en helpen voorkomen dat je huid geïrriteerd raakt. En als je naar een salon gaat om te harsen, verzeker je er dan van dat ze de juiste hygiënerichtlijnen naleven.

Voor- en nazorg bij het spel

En dan nu het onderwerp waar we allemaal dol op zijn: seks! Laten we het hebben over de essentiële verzorging voor en na het spelen. Of je nu zelf verwent, of plezier hebt met een partner, met deze tips voel je je fantastisch en fris en blijf je gezond.

Voorbereiding

Schone handen zijn een must, wat je ook van plan bent. Het lijkt misschien zo vanzelfsprekend, maar schone handen voorkomen dat ongewenste bacteriën opduiken op plekken waar ze niet horen te zijn.

Na afloop: wassen

Verzorging na het spel is net zo belangrijk. Je wassen na de seks is niet alleen om je fris te voelen; het is essentieel voor je gezondheid.

Reinig je vulva en schaamstreek voorzichtig met warm water en milde, ongeparfumeerde zeep. Dit helpt om achtergebleven glijmiddel, vloeistoffen of bacteriën te verwijderen, waardoor het risico op infecties, zoals urineweg- en schimmelinfecties, afneemt.

De Gouden Regel: plassen na de seks

En over urineweginfecties gesproken, dit is de gouden regel: altijd plassen na de seks. Plassen helpt om bacteriën weg te spoelen die in het heetst van de strijd in de urinebuis terecht zijn gekomen. Hierdoor neemt het risico op urineweginfecties aanzienlijk af. Het is een kleine handeling met een groot effect voor je intieme gezondheid.

Schoon speelgoed = blije speeltijd

Als je een liefhebber van seksspeeltjes bent, dan is een goede schoonmaakbeurt een must. Gebruik een goede sextoycleaner of water en een milde zeep om je sextoys voor en na gebruik schoon te maken. Zo blijven ze in topconditie en vrij van vervelende bacteriën. Vergeet niet om ze goed te drogen voordat je ze opbergt op een schone, droge plek. Je seksspeeltjes zullen je dankbaar zijn, en je lichaam ook!

Verzorging tijdens menstruatie

Producten voor je menstruatie

Uiteraard kunnen we niet om de maandelijks terugkerende periode heen: de menstruatie. Tijdens je menstruatie is het nog belangrijker om alles schoon te houden, of je nu een tampon, maandverband, menstruatieslip of menstruatiecup gebruikt.

Maandverband

Maandverband is gemakkelijk in gebruik, maar denk eraan dat je het om de paar uur moet vervangen, hoe licht je ook vloeit. En op zwaardere dagen moet je ze misschien vaker vernieuwen. Door alles fris te houden, voorkom je geurtjes en blijf je je comfortabel voelen.

Tampons

Tampons zijn een populaire keuze, maar vereisen iets meer aandacht. Vervang ze elke 4 tot 6 uur om problemen te voorkomen. En onthoud goed dat een tampon niet langer dan 8 uur mag blijven zitten! Dus stel eventueel een herinnering in, als dat nodig is!

Menstruatiecups

Menstruatiecups zijn een milieuvriendelijke optie en kunnen meer opvangen dan tampons of maandverband. Reinig je cup dagelijks na gebruik met warm water en zachte zeep. Als je menstruatie voorbij is, maak de cup dan grondig schoon door hem een tot twee minuten in water te koken. Zo blijft hij hygiënisch schoon en klaar voor je volgende cyclus.

Denk eraan: je lichaam doet feitelijk iets heel bijzonders, dus geef het de zorg die het verdient!

Hou van je lingerie

Wie houdt er niet van mooie lingerie? Maar voor dagelijks gebruik is ademend materiaal, zoals katoen, de beste keuze. Bewaar die mooie, synthetische slipjes voor speciale gelegenheden en ga voor een eenvoudiger optie voor dagelijks gebruik.

Met een katoenen slip kan de lucht circuleren, waardoor er minder vochtophoping, en daarmee minder bacteriegroei is.

Pro tip: Verschoon je ondergoed dagelijks (of vaker als dat nodig is) en overweeg om 's nachts zonder onderbroek te slapen, zodat je huid optimaal kan ademen.

Luister naar je lichaam

Een roos die water krijgt

Of het nu gaat om je menstruatieroutine, de verzorging van je schaamhaar, of 'gewoon dagelijks onderhoud', met een beetje aandacht kom je een heel eind.

Luister altijd naar je lichaam. Als iets niet goed voelt, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Hij of zij kan je adviseren en controleren of alles in orde is. Regelmatige controles zijn sowieso een goede manier om je intieme gezondheid in de gaten te houden.

Hou van je lichaam, en onthou dat intieme hygiëne alles te maken heeft met je goed voelen en gezond blijven. Dus ga lekker door, voel je fantastisch en zorg goed voor je intieme zelf!

Gerelateerde artikelen

    Krijg 10% korting op je volgende aankoopMeld je aan voor Sinful's nieuwsbrief

    Meld je vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en ontvang 10% korting op je volgende aankoop. Kijk ook uit naar VIP-toegang tot geweldige aanbiedingen, gerichte marketing, exclusieve lanceringen en coole wedstrijden. Je kunt je toestemming altijd intrekken. Lees meer over onze verwerking van persoonlijke gegevens en je rechten in ons privacybeleid.

    Discrete levering en verpakking
    Gratis verzending boven €45

    Levering

    Veilige betaling

    Sinful / Mcompany, Koperslager 8, 6422 PR Heerlen - BTW: 32887848

    Alle modellen zijn 18 jaar of ouder.

    Copyright © 2008-2024 Sinful