Discrete levering en verpakking
Gratis verzending boven €45
  • Discrete levering en verpakking
  • Gratis verzending boven €45
Menstruatie cups en glitters in een bos bloemen met een roze achtergrond
Gidsen
Author
Laatste upate:23/10/2020

Menstruatiecups - De ultieme gids

Inhoudsopgave

Menstruatiecups zijn razend snel populair geworden. Meer vrouwen vervangen maandverband en tampons door het milieuvriendelijke en zuinige alternatief. Maar voor velen is het ook een hele nieuwe wereld, die nog ontdekt moet worden.

We willen dat jij je 100% veilig en op je gemak voelt. Daarom hebben we deze gids samengesteld met antwoorden op een heleboel vragen over menstruatiecups. Bijvoorbeel hoe hoelang een cup in je vagina kan blijven, hoe je deze erin krijgt en nog veel meer antwoorden.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een persoonlijk hygiëne product dat je tijdens je menstruatie kunt gebruiken en een goed alternatief voor maandverband en tampons. Hij heeft de vorm van een lange beker en heeft vaak een steeltje aan het uiteinde. Een cup is grotendeels gemaakt van siliconen, dus makkelijk schoon te maken en zacht genoeg om hem niet te voelen tijdens het dragen. De cup plaats je in de vagina waar het menstruatiebloed verzamelt, totdat je hem eruit haalt en leegt.

Persoon met drie menstruatie cups op een gebogen arm

Hoe gebruik je een menstruatiecup?

Veel vrouwen zijn een beetje zenuwachtig om een menstruatiecup voor het eerst te gebruiken, maar er is niets om bang voor te zijn. Het is makkelijk en snel te leren. Op je eerste dag van je menstruatie vouw je de cup samen en breng je hem in je vagina. Hier vouwt hij zich weer open en creëert een vacuüm, zodat het bloed wordt opgevangen zonder te lekken. In deze gids geven we je later nog de beste tips over het vouwen en wat je verder voor en na het inbrengen moet doen.

Hoe vaak moet je een cup verschonen?

Een menstruatiecup mag je meestal 12 uur in je vagina dragen om het bloed op te vangen. Heb je echter met zware bloedingen te maken, dan moet je hem misschien vaker legen.

Als je hem goed wast en je menstruatiecup goed verzorgt, kan hij jaren meegaan. Het precieze aantal jaren hangt natuurlijk af van het specifieke model, maar sommige merken, zoals OrganiCup en Lunette, beloven een levensduur tot 10 jaar.

Hoe ga je aan de slag?

  1. Begin met het grondig wassen van je handen en de menstruatiecup. Gebruik hierbij het liefst een milde en parfumvrije intieme zeep.

  2. Zoek een houding waarbij je comfortabel en ontspannen je benen kunt spreiden. Voor sommigen is dat zittend op het toilet, anderen staan liever rechtop. Misschien met één voet leunend op de toiletbril. Dit is natuurlijk heel persoonlijk en geen enkele houding is verkeerd.

  3. Vouw de cup samen, zodat hij makkelijker in te brengen is. Verderop lees je meer over de populairste vouwmethodes.

  4. Spreid je schaamlippen en breng de menstruatiecup in je vagina. Hou er rekening mee dat je een cup niet zo ver omhoog hoeft te plaatsen als een tampon. Elk lichaam is anders, dus het is belangrijk om te voelen of de cup voor jou comfortabel zit.

  5. Trek een beetje aan het steeltje. Als je weerstand voelt, is er een vacuüm ontstaan en zit de menstruatiecup zoals het hoort. Glijdt de cup weer naar beneden, probeer hem dan met je vingers iets verder omhoog te duwen, of draai de cup een beetje. Zo kan de cup zich alsnog open vouwen.

TIP! De eerste paar keer dat je een menstruatiecup gebruikt, kan het een goed idee zijn om een inlegkruisje in je onderbroek te doen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over ongewenst doorlekken. Het is heel normaal dat je het een paar keer moet doen, voordat je het plaatsen van de menstruatiecup helemaal onder de knie hebt.

Persoon zit op een bed met een menstruatiecup in de hand

Hoe haal je de cup er weer uit?

Als de 12 uren bijna voorbij zijn of als de cup vol zit, is het tijd om de cup te legen. En dat doe je op de volgende manier.

  1. Begin met het grondig wassen van je handen. Ook hier is het een goed idee om dat weer met de milde en parfumvrije intieme zeep te doen.

  2. Zoek een houding waarin je makkelijk je benen kunt spreiden en waarin je je prettig voelt. Het is vooral belangrijk dat je goed kunt ontspannen in je onderbuik. Misschien is dit dezelfde positie die je gebruikt om de cup in te brengen, misschien een heel andere.

  3. Pak de cup met je wijsvinger en duim vast. Gebruik zo nodig je wijsvinger om het vacuüm te verbreken. Ga met je vinger langs de zijkant van de menstruatiecup en druk totdat je voelt dat de cup loslaat van de vaginawand. Trek nooit aan de steel van de cup om deze te verwijderen. Dit kan namelijk heel ongemakkelijk aan voelen.

  4. Haal de menstruatiecup uit je vagina en leeg hem in het toilet.

  5. Spoel en was de cup met de milde en parfumvrije intieme zeep. Als je geen zeep voor handen hebt, spoel hem dan heel grondig en dep hem droog met toiletpapier. Je kunt hier ook handige schoonmaakdoekjes bij gebruiken, zoals de Lunette Menstruatiecup Doekjes. Deze zijn vooral fijn om bij de hand te hebben, als je de cup moet legen in een openbaar toilet.

  6. Als de menstruatiecup schoon is, kun je hem weer inbrengen.

Een hand houdt een menstuatie cup met bloemen erin vast

Hoe maak ik de menstruatiecup schoon?

Zoals met alles wat in de vagina gaat, is het belangrijk om je menstruatiecup schoon te houden. Als het niet goed schoon is, loop je risico op een urineweg- of bekkeninfectie. En dat is nogal pijnlijk kan ik je vertellen.

Als je ongesteld bent en je gebruikt de cup elke dag, kun je hem na het legen wassen met een bijpassende zeep of jawel: de milde parfumvrije intieme zeep.  Gebruik lauw water en vergeet niet om na het wassen de cup zeer grondig af te spoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven. De pH balans van je vagina houdt hier namelijk niet van. Sommige modellen hebben kleine luchtgaatjes in de rand. Controleer deze extra goed en zorg ervoor dat hier geen zeep of gestold bloed in blijft zitten. Als dit moeilijk voor elkaar te krijgen is, gebruik dan een wattenstaafje. Maak het de tip nat en maak de cup hiermee schoon.

Als je de cup voor het eerst gaat gebruiken, moet je hem eerst in water koken. Zo zorg je ervoor dat er geen bacteriën van het transport of productie hun weg vinden naar je buik. Dit is ook een goed idee om te doen voordat je ongesteld wordt en als je menstruatie weer voorbij is. Dan kun je de cup opbergen of inpakken en weet je zeker dat hij volledig vrij van bacteriën is.

Hoe kook je een menstruatiecup?

  1. Zoek een pot, liefst niet de kleinste.

  2. Vul deze met water en breng het water aan de kook.

  3. Doe de cup vervolgens in het water en laat het koken gedurende de op de verpakking of bijsluiter aangegeven tijd. Voor sommige cups is dit een kwestie van minuten, terwijl andere er iets langer over doen. Zorg ervoor dat de cup niet op de bodem van de pan blijft liggen.

  4. Haal de cup uit de pan en laat het eerst afkoelen op een stuk toiletpapier, voordat je hem inbrengt. Anders kan de temperatuur veel te heet zijn voor je vagina.

Zes menstuatiecups met glitters op een roze achtergrond

Welke maat moet ik kiezen?

De grootte van de modellen verschilt sterk van merk tot merk. De meeste hebben echter een kleine en een grote maat.

Welke maat aan te bevelen is, hangt ook weer sterk van het merk af. Maar als je weet dat je hevig bloedt, is het meestal een goed idee om de grootste maat te kiezen. Velen raden je aan om de grote maat te kiezen als je vaginaal bent bevallen. Als uitgangspunt kun je zeggen dat de kleine maat voor vrouwen is, die niet vaginaal zijn bevallen en een lichte tot normale bloeding hebben. Maar, daarbij is belangrijk om te benadrukken dat geen lichaam hetzelfde is. Misschien ben jij één van die vrouwen, die na de bevalling prima de kleine maat kan gebruiken.

Als je niet zeker bent welke maat je moet kiezen, raden wij aan om een set van Satisfyer te kopen, de Feel Confident of Feel Secure Hier krijg je namelijk beide maten in een set.

Persoon buigt beide armen met menstruatiecups op de spierballen

Welke menstruatiecup is het beste?

Er zijn veel verschillende menstruatiecups en ze hebben allemaal hun voordelen. Natuurlijk is het (zoals met veel dingen in het leven) een kwestie van smaak wat je voorkeur heeft. Het kan afhangen van de stijl, de vorm van je vagina, allergieën en nog veel meer. Er zijn een aantal merken die erin geslaagd zijn om extra populair te worden.

Organicup

Organicup is super populair geworden en is lange tijd hét merk geweest dat de meeste vrouwen associeerden met menstruatiecups. Dit is vooral te danken aan de vegan materialen, duurzame identiteit en extreem diepgaand universum waar je veel kunt lezen over hun populaire producten. De cup wordt geleverd in een klein gevouwen papieren doosje, dat tegelijkertijd de gebruiksaanwijzing is.

Je krijgt ook een katoenen zakje om de menstruatiecup in op te bergen, als je hem niet gebruikt. De cup heeft luchtgaten en een praktische steel, dus ook aan de functionaliteit is gedacht. Bovendien kan hij tot 10 jaar worden hergebruikt.

Lunette

Lunette heeft al snel veel vrouwen voor zich gewonnen en ze delen veel van hun sterke pluspunten met OrganiCup. Op het eerste gezicht lijken de twee modellen erg op elkaar, vooral het ontwerp lijkt sterk op elkaar. Maar de modellen van Lunette zijn in verschillende frisse kleuren te krijgen, wat toch aantrekkelijker kan zijn als het om bloed gaat.

Net als de OrganiCup, moeten de menstruatiecups van Lunette tot 10 jaar meegaan. Lunette richt zich ook op duurzaamheid, maar is vooral gedreven door sociale integratie en betere seksuele voorlichting. Het lijkt er op dat veel vrouwen voor duurzamere merken kiezen, als het gaat om producten voor hun intieme hygiëne.

Hand giet glitters in een menstuatiecup

Waarom kiezen voor een menstruatiecup?

Er zijn veel voordelen van een menstruatiecup ten opzichte van maandverband of tampons. De meeste voordelen hebben te maken met de lange houdbaarheid van de cups. En door geen wegwerpproducten meer te kopen, bespaar jij jezelf behoorlijk wat geld. Ga maar eens na: Als je tot aan je menopauze elke maand een pak maandverband of tampons van 2-3 euro per maand nodig bent, dan loopt dat al gauw op tot duizenden euro's. Ter vergelijking, de meeste menstruatiecups kosten 30 euro of minder en gaan al gauw 10 jaar mee.

Naast geld, spaar je in al die jaren het milieu van veel plastic en papier. Dus als je beter voor onze planeet wilt zorgen, is het de moeite waard om een ander menstruatieproduct te overwegen. Er bestaat in ieder geval geen twijfel over wat het beste is voor het milieu.

Dit intieme product is niet alleen gezond voor je portemonnee en de planeet. Het past ook nog eens heel goed bij je vagina. Je vagina heeft namelijk een delicate pH-balans en is afhankelijk van gezonde slijmvliezen. Wanneer je maandverband of tampons gebruikt, loop je het risico dat je slijmvliezen uitdrogen. Deze producten absorberen namelijk het bloed, in plaats van op te vangen. Daarnaast vangt een menstruatiecup meer bloed op dan maandverband en tampons. Zo bespaar je ook nog eens op de bezoekjes aan het toilet.

Een menstruatiecup is comfortabel om te dragen en als hij goed is geplaatst, voel je hem helemaal niet zitten. De cup lekt niet, dus het is ook geschikt als je graag fysiek actief wilt zijn.

Een menstruatie cup met glitters op een blote buik

Welke vouwmethoden zijn er?

Er zijn verschillende vouwmethoden en het verschilt per vrouw, wat het beste bij werkt. Hier is een selectie van de meest populaire vouwmethoden, zodat je weet wat te doen als je voor het eerst een cup inbrengt.

De C-vouw

Dit is echt een go-to vouwmethode. Het is erg intuïtief en waarschijnlijk de methode die de meeste vrouwen gebruiken. Druk de cup plat en vouw het zo, dat de twee hoeken gelijk liggen en de cup een "C" vormt.

De 7-vouw

Bij de 7-vouw wordt de cup iets smaller gevouwen, daardoor is hij voor sommigen iets makkelijker in te brengen. Maar vergeet niet dat je een goede grip moet houden. Begin opnieuw door de cup plat te drukken. Neem dan een hoek en vouw die diagonaal naar beneden, zodat hij gelijk ligt met de rand aan de andere kant. Als je goed kijkt, zie je dat de rand nu een "7" heeft gevormd.

De labia-vouw

Deze lijkt een beetje lastig, maar is vooral goed als je een extra zacht cup hebt, dat zich na het plaatsen weer moeilijk openvouwt. Pak een kant van de cuprand vast en knijp deze samen. Duw het vervolgens in het midden van de rand van de open zijde van de cup en vouw deze rand om het geknepen deel heen. Als je het goed gevouwen hebt, heb je twee "lussen" op elkaar als je het van de zijkant bekijkt.

De indruk-vouw

Net als de labia-vouw is de indruk methode ook handig voor lastig te plaatsen, zachte cups. Plaats een vinger op de rand van de menstruatiecup en druk die kant helemaal naar beneden in de bodem van de cup. Knijp in de cup om te voorkomen dat het zich weer openvouwt, voordat je hem in je vagina brengt.

Een persoon jongleert met menstruatie cups met een roze achtergrond

Koop menstruatiecups bij Sinful

We hopen dat je veel over menstruatiecups hebt geleerd en je nu vol vertrouwen de vele voordelen ervan voor je eigen lichaam gaat ontdekken. Als je meer wilt weten, staat onze klantenservice altijd voor je klaar.

Gerelateerde artikelen