Ik wil goede seks. Jij wilt goede seks. Is er überhaupt iemand die slechte seks wil? Hoe je een goed seksleven kunt bereiken, dat is één van de grootste vragen van het leven, waar zelfs Google een oneindig aantal zoekresultaten op heeft. Ik zal je het lezen van alle zoekresultaten besparen en je meteen het antwoord op deze prangende vraag geven: communicatie.
Het kost enige moeite om over je seksleven te praten, maar je krijgt hier heel veel voor terug! Wat haal je uit goede communicatie? Informatie en inzicht. Waar helpen informatie en inzicht bij? Elkaar begrijpen.
In deze gids vertel ik je hoe je dit aan kunt pakken. Concentreer je op drie hoofdpunten; de rest krijg je onderweg geserveerd. De drie punten zijn communicatie VOOR, TIJDENS en NA de seks.
Tot slot heb ik nog een aantal specifieke suggesties, over hoe je het beste aan de slag kunt gaan om je een weg te praten naar betere seks.
Wat wil je?
Om de beste ervaring met je partner te hebben, is het belangrijk dat je jezelf en je behoeften goed genoeg kent om ze door te kunnen geven. Stel jezelf vragen, wees nieuwsgierig en raak jezelf aan. Leg voor jezelf uit wat het werkelijk is waar je blij en comfortabel van wordt.
Hoe duidelijker en specifieker je kunt zijn in je communicatie, hoe gemakkelijker het is voor je partner om te navigeren. Er kunnen veel grijze gebieden zijn, waardoor het soms moeilijk is om hardop te zeggen hoe je je werkelijk voelt. Bijvoorbeeld: 'Ik wil dat je meer aandacht schenkt aan mijn tepels'. Hoeveel is meer? Wanneer wil je dit? Hoe kan je partner dit het beste realiseren? Als je het antwoord al weet, kan je partner de informatie gewoon kopiëren en plakken, zodat alle energie wordt besteed aan alles wat je niet wilt.
Het is moeilijk iets te doen waar je niet zeker van bent of waarover je twijfelt. Daarom moeten woorden of daden mee naar bed worden gebracht.
Communicatie VOOR de seks
Gesprekken over seks kun je het beste buiten de slaapkamer beginnen.
Het lijkt misschien een beetje tegengesteld aan hoe het zou moeten zijn, want je moet natuurlijk communiceren tijdens de seks. Maar het grote, diepe gesprek over jou en het seksleven van je partner kun je het beste voeren in een niet-seksuele omgeving. Dit geldt ook als je seks hebt met een nieuwe partner. Het is altijd een goed idee om te vragen wat de persoon leuk vindt en wil. Toestemming is belangrijk en seks is nu eenmaal beter wanneer je het allebei echt wilt.
Hoewel het verleidelijk lijkt om in het donker dicht bij elkaar te liggen en dingen naar elkaar te fluisteren, kun je al snel afgeleid worden door de intimiteit tussen jullie. En als je direct na de seks een groot gesprek begint, is de kans groot dat de hersenen al te uitgeput zijn. Het is daarom belangrijk dat je hoofd redelijk helder is als je begint, en dat er voldoende tijd is om te praten. Dit betekent dus dat je niet moet gaan telefoneren terwijl je op weg naar huis bent van een vergadering tijdens de spits. Naast het tijdstip dat je erover praat, moet je op twee dingen letten.
1. Kwetsbaarheid
Of je elkaar nu goed kent of nieuwe partners bent: seks is een kwetsbaar onderwerp.
Zorg ervoor dat je het onderwerp op je eigen terrein houdt en vertel waar je zin in hebt, wat je partner voor je kan doen en op welke manier.
2. Luister en stel vragen
Als je partner praat, wees dan open en nieuwsgierig.
Luister naar wat er wordt gezegd. Zijn er echte behoeften? Is het de wens om iets nieuws te proberen? Wat kun jij doen om aan die behoeften te voldoen? Stel vragen zodat zowel jij als je partner wijzer worden. Tenzij je 137 vragen stelt over het aantal slagen dat je in een bepaald gebied moet geven, kun je nooit te veel vragen.
Als het makkelijker voor je is, kun je altijd beginnen met een van je ervaringen met echt goede seks, en praten op basis van wat destijds voor jou werkte. Of gebruik het als een gelegenheid om te daten: je favoriete muziek in de luidsprekers, koude drankjes in het glas en een zee van noten waarin je elk fantasieën, verlangens of wensen opschrijft. Je maakt om de beurt een aantekening. En hoe lang het gesprek duurt of waar het uit voortvloeit, is geheel aan jou.
Communicatie TIJDENS de seks
Er zijn veel verschillende manieren om te communiceren tijdens seks, en je hoeft niet eens woorden te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan je lichaamstaal en let op die van je partner.
Kreun, maak geluid en liefkoos om je gevoel te begeleiden, of leid de hand van je partner. Kussen, een glimlach en oogcontact kunnen ook helpen om te bevestigen wanneer iets prettig aanvoelt.
Het gaat er in feite om dat je jezelf uitdrukt, zodat je partner je behoeften begrijpt en eraan kan voldoen.
Voor sommigen is het normaal om over seks en lusten te praten; anderen moeten de sprong nog wagen.
Een goede tip om mee te beginnen wanneer je verbaal wilt communiceren, is door dingen hardop te zeggen:
- 'Het is heel fijn als je me daar kust'
- 'Ik vind het leuk als je me dicht tegen je aan houdt'
- 'Mijn lichaam wordt erg heet als je mijn onderrug aanraakt'
Begin een open gesprek door het positieve te benadrukken in plaats van het negatieve, met zinnen als 'Ik vind dit leuk' in plaats van 'Ik vind het niet leuk als je dit doet'. Het kan je helpen zelfvertrouwen te krijgen in je communicatie, zodat je bijvoorbeeld makkelijker verlangens en fantasieën kunt uiten, wat hopelijk leidt tot een open dialoog tussen jou en je partner.
Communicatie NA de seks
Het volgende punt klinkt verre van sexy, maar is echt de moeite waard voor je relatie: Feedback.
Eerst en vooral gaat het niet om het geven van een cijfer of het afspreken van waar je de volgende keer op moet oefenen. In plaats daarvan gaat het erom te vertellen wat je leuk of ondeugend vindt. Misschien ben je in de stemming gekomen om iets meer te ontdekken, etc. Heb je iets geprobeerd, maar hoeft je dit niet perse te herhalen? Dan kun je dit ook vermelden. Het punt is: praat erover.
Beschrijf wat je hebt meegemaakt, zodat je samen kunt ontdekken wat voor jou werkt.
Het hoeft niet meteen daarna te zijn, als je moe en slaperig bent. Je kunt het de volgende dag in een sms schrijven, op een post-it die je partner later vindt, of iets heel anders. Het is altijd leuk om geprezen te worden, vooral als je moeite hebt gedaan om je partner tevreden te stellen. Het heeft ook het bonuseffect dat je het opnieuw wilt doen. En opnieuw en opnieuw en …
Waar moet ik beginnen?
Kun jij wel wat hulp gebruiken om aan de slag te gaan en je een weg te praten naar een beter seksleven? Dan hebben we nog vier suggesties voor je die een geweldige aanleiding zijn om het gesprek op gang te brengen.
Massages en strelingen
Dim het licht, vraag je partner om kleding uit te trekken en begin de zachte massageolie in je handen te verdelen voordat je gaat strelen. Zijn jullie allebei ontspannen en komt de massage goed op gang is? Dan kun je gaan praten over een van je fantasieën, of iets dat je echt heerlijk vind wanneer je partner het bij je doet.
Je kunt ook een blinddoek of een kietelveer gebruiken voor een meer sensuele ervaring. Het is vaak makkelijker om over kwetsbare onderwerpen te praten, wanneer het niet op klaarlichte dag is en je elkaar niet direct in de ogen kijkt.
Erotisch spel
Met een spelletje is het voor jullie allebei een verrassing wat de kaarten voor vragen of opdrachten geven. Zo deel je zowel de opwinding als de nieuwsgierigheid! Het spel You & Me bevat 90 kaarten, die zijn onderverdeeld in 'Hem' en 'Haar'. Je gooit om de beurt met de dobbelsteen, die vervolgens bepaalt welke kaart je trekt. De kaart bevat verschillende ideeën, suggesties en activiteiten, die ook kunnen helpen bij het op gang brengen van je communicatie. Je hebt de mogelijkheid om de zandloper te gebruiken als een van de kaarten een tijdslimiet heeft.
Een box vol seksspeeltjes jullie samen
Een andere goede mogelijkheid om een leuk en verhelderend gesprek over seks te beginnen, is met een seksspeeltjes box voor koppels. Je gesprek begint al wanneer je moet kiezen welk pakket voor jou geschikt is, en gaat verder als je ermee voor je op bed gaat zitten en op het punt staat de verschillende producten te verkennen. Als je eenmaal een seksspeeltje hebt uitgeprobeerd, kun je praten over wat voor jou individueel en samen werkte. Wie weet, misschien moet je meer in die richting verkennen?
Sextoys voor koppels
Seksspeeltjes weten zeker het gesprek op gang te brengen.
En het mooie is: het speeltje kan de held of de schurk worden in jullie verhaal. Want het staat altijd klaar om de schuld op zich te nemen als het niet gaat zoals je had gehoopt. Als je partner jou streelt met een vibrator, is het makkelijker om aan te geven dat het niets met je doet en te vragen om de intensiteit te veranderen, dan wanneer hij of zij handen gebruikt. Het is het object dat de gids wordt, en daarom is het veel minder kwetsbaar om iets anders of meer te vragen, terwijl je toch bezig bent.
Het is aan jou waar je mee wilt beginnen, maar we hebben natuurlijk een paar suggesties klaar.
Een bullet-vibrator is gemakkelijk en discreet onder het dekbed te brengen en kan worden gebruikt in de meeste houdingen. Ben je benieuwd naar anaal spel? Dan ligt de buttplug-set van Amaysin
voor de hand. Je kunt ook een lay-on-vibrator in de ene hand nemen en je partner in de andere, en genieten van het feit dat hij in verschillende posities kan worden gebruikt.
Wanneer je gaat communiceren over seks, bijvoorbeeld door een vibrator te gebruiken, zul je merken dat je elders in je relatie ineens eerlijker en inclusiever gaat communiceren. Als jij en je partner zen zijn in het intieme deel van je relatie, zul je ook meer open staan voor nieuwe initiatieven en ontwikkelingen.
Seks wordt beter als je erover praat.
Geniet ervan!